Kelajuan artikel mempengaruhi pengalaman pembaca

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

apabila kita bercerita mengenai laman sesawang, salah satu perkara penting yang perlu kita ambil berat adalah kelajuan halaman artikel kita untuk dilayari. Dengan situasi masa kini, ramai yang melayari laman sesawang menggunakan telefon pintar.

Mereka menggunakan data daripada penyedia perkhidmatan, ada yang laju tak kurang juga yang sederhana sahaja. Andai kita ingin menulis artikel, penting untuk memastikan artikel kita itu mudah untuk dicapai dan ianya tidak menyebabkan data pembaca kita digunakan terlalu banyak.

menguruskan pembaca agar pengalaman mereka sentiasa dalam keadaan terbaik

Pengurusan gambar

Ada dua perkara yang perlu kita ambil tahu mengenai pengurusan gambar ini, satu adalah untuk memastikan gambar yang kita gunakan itu adalah ringan. Format JPG dengan saiz kelebaran sekitar 800px dan berat pada kadar 100-150kB boleh kita gunakan. Ini perkara asas yang kebanyakan telahpun pelajari lebih awal.

Selain itu, sekiranya kita ingin memasukkan gambar yang banyak, sila gunakan fungsi block gallery dalam WordPress untuk memaparkan gambar dengan susun atur thumbnail yang lebih kemas dan yang paling penting lebih ringan walaupun banyak gambar yang ingin kita paparkan.

block gallery yang boleh digunakan

Fungsi block gallery ini akan menyebabkan gambar dalam artikel hanya dipaparkan dalam susunan thumbnail kemudian pembaca akan boleh klik pada thumbnail tersebut untuk melihat paparan penuh gambar. Ini akan memberikan pengalaman yang lancar kepada para pembaca kita.

Penggunaan video dalam artikel

Sekiranya kita ingin memasukkan video dalam artikel, perkara pertama yang perlu kita lakukan adalah untuk memuat naik ke dalam YouTube video yang kita ingin guna itu. Selepas itu, pastikan tetapan agar video YouTube itu tidak terus auto-play adalah sangat penting.

Sekiranya anda menggunakan plugin WP Rocket, sila pastikan anda mengaktifkan fungsi untuk menukarkan player video kepada gambar statik sebelum mereka menekan butang play. Ini akan memberikan prestasi laman yang lebih laju dan dalam masa yang sama tidak mengganggu pengalaman pembaca.

pengurusan artikel agar memberi impak luar biasa kepada pembaca

Sentiasa tanam dalam fikiran, pembaca perlu selesa agar mereka duduk lebih lama dalam laman kita. Semakin lama mereka melayari artikel di laman kita, semakin bagus untuk pengurusan dan kesan jangka masa panjang halaman kita.

Kita inginkan laman yang bukan sahaja menarik pembaca baru, tetapi pembaca yang telah masuk perlu duduk lama agar ianya memberikan hasil yang kita inginkan. Selamat menulis.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge