Kalau baik jadinya, apa pula tindakan kita

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

jika sebelum ni, kita pernah bercerita mengenai topik apa orang kata kalau kita tulis begitu dan begini. Biasanya ianya dikaitkan dengan perkara negatif. Namun kita semua akan mengubah ianya menjadi tanggapan positif pula. Apa yang kita sangka, akan menjadi doa dan menjadi perkara yang benar.

Penting juga untuk kita uruskan sangkaan yang positif ini, kerana tanpa pengurusan yang baik, kita mungkin akan terleka dan tidak mengambil peluang atas kesan dan impak positif yang diterima. Impak positif ini sebenarnya kita akan dapat ukur apabila data-data yang kita kutip dari laman disusun dan dianalisa dengan baik.

menguruskan trafik agar lebih tersusun

Artikel tiba-tiba jadi viral

Ini antara impak positif (kadangkala boleh jadi negatif) yang boleh berlaku pada zaman media sosial ini. Tiba-tiba artikel kita dikongsikan oleh orang ramai hingga ianya menjadi viral. Viral ni bersifat dua mata, ada cabang baik, ada juga cabang yang tidak baik.

Sekiranya cabang baik yang kita terima, contohnya ramai yang ingin mendapatkan produk atau perkhidmatan yang kita tawarkan.

Pada ketika itu, penting untuk kita persiapkan segala macam tools agar kita dapat melayani semua bakal pelanggan ini. Jika tidak, situasi yang seperti bertemu lombong emas itu akan bertukar menjadi perkara yang menyebabkan mimpi ngeri.

Bakal pelanggan lari, imej perniagaan boleh tercalar dan banyak lagi. Namun jika kita telah buat persediaan, perniagaan kita akan terus meluncur laju, lebih ramai pelanggan baru yang akan kita perolehi dan yang paling penting, jualan kita bertambah selari dengan perkembangan situasi viral tadi.

impak trafik tinggi dalam pengurusan laman

Persediaan yang perlu dilakukan

Bergantung kepada jenis perniagaan yang kita usahakan, antara perkara yang boleh kita persiapkan adalah, persediaan teknologi seperti hosting, borang tempahan, dan seumpamanya dalam laman kita agar ianya dapat menjadi wakil jualan tanpa perlu penglibatan kita secara menyeluruh.

Ini salah satu contoh persediaan yang boleh kita lakukan, bergantung kepada jenis aktiviti yang kita jalankan, persediaan ini boleh jadi berbeza-beza. Kita perlu kenalpasti agar ianya tidak memberikan tamparan pulang yang tidak sepatutnya.

Kita akan bincang beberapa case study apabila tiba masanya. Selamat menulis.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge